Loes Waanders (31) is orthopedagoge, onderzoeker en ondernemer en geeft als een van de eerste in Nederland online begeleiding aan werkende moeders. Daarnaast geeft ze in artikelen voor RTL, Viva en de Volkskrant ‘Opvoedadvies’ en emigreerde ze met haar man Bart en zoontje Maes naar Zweden waar ze haar eigen bedrijf startte.
Elke week interviewt feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Loes.
Een nieuw bedrijf starten in een nieuw land, dat klinkt spannend. Ben je altijd al een avonturier geweest?
Ja! Ik ben opgegroeid in Twente op een boerderij in de middle-of-nowhere en hier is eigenlijk mijn liefde voor het reizen begonnen. Ik heb een hele fijne beschermde jeugd gehad, maar heb altijd het gevoel gehad: er is meer dan dit. In het dorp waar ik woonde, was die verkennende cultuur er niet echt en was het niet gangbaar.
Tijdens mijn studie Verpleegkunde kwam ik voor het eerst in aanraking met reizen door een buitenlandse stage in Quito, Ecuador – best een gevaarlijke stad op je 19e. Dat was voor mij ook wel een eerste moment waarvan ik dacht ‘wow, dat is echt waar ik blij van word’ en mij uit het veilige, vertrouwde leven trok. Vanaf toen ben ik ook veel meer gaan reizen en leefde bij mij ook de wens om ooit in het buitenland te wonen.
Toen ben je toch weer terecht gekomen in Nederland, waar je aan de slag ging als orthopedagoge in Amsterdam?
Klopt, ik runde 5 jaar lang mijn eigen praktijk waarbij ik kinderen en ouders begeleidde bij vragen in de opvoeding en het ouderschap. Dit in combinatie met mijn baan bij een Hogeschool als docent/onderzoeker gespecialiseerd in het thema ouderschap en ouderbegeleiding. Toen mijn zoontje Maes (1) werd geboren, voelde ik aan alles dat ik een verandering moest maken. wilde meer ruimte voor creativiteit en eigen ideeën. Ik wilde niet in een baan blijven voor de goede arbeidsvoorwaarden en vele vakantiedagen. Dat vind ik de meest waardeloze motivatie, de praktische redenen.

Dus vaste baan opgezegd en naar Zweden vertrokken. Waarom Zweden?
Het was een combinatie van wat we zelf hadden opgezocht en wat op ons pad kwam. Bart kreeg daar een baan aangeboden en in combinatie met dat Maes nog jong was en we dus nog niet heel erg gebonden zijn aan Nederland, dachten we: “we doen het gewoon!”. Omdat we wel het idee hebben om ooit terug te komen naar Nederland, besloot ik een bedrijf op te richten gefocust op de Nederlandse markt.
Ik ben een online bedrijf gestart om werkende moeders te begeleiden bij het moederschap vanuit een goede onderbouwing. Geen ervaringstips, maar gebaseerd op bewezen informatie en tools. Vanuit Zweden is dit heel goed te doen. Ik zit komende elke maand vol – het ging veel sneller dan in had durven dromen!



Leestip van Loes:
‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’. Echt een aanrader voor wanneer je jonge kinderen hebt. Dat is een heel fijn boek, waar je als ouder (van alle leeftijden) echt veel aan hebt met verschillende tips!
Online begeleiding aan moeders is in Nederland een nieuw concept, overgevlogen vanuit de VS en Scandinavië. Hoe kwam dit idee bij jou tot stand?
In de afgelopen zeven jaar heb ik vanuit mijn werk veel gewerkt met ambitieuze vrouwen met jonge kinderen. Het viel mij op dat veel vrouwen het lastig vinden om de balans te vinden tussen hun werk en het moederschap. Ze willen én een bloeiende carrière en een fantastische partner zijn, maar in plaats van dat ze ervan genieten hebben ze continu het gevoel dat ze op alle vlakken juist tekort schieten.
“Er zijn veel cursussen, van bevalcursussen tot draagdoek-knopen, maar er is nauwelijks aandacht voor de overgang naar het moederschap.”
Daarnaast merkte ik zelf tijdens mijn zwangerschap dat er veel cursussen zijn, van bevalcursussen tot draagdoek-knopen, maar dat er nauwelijks aandacht is voor de overgang naar het moederschap en dat er weinig kwalitatief goede hulp is als het gaat om het totaalplaatje: jezelf, werk, relatie, opvoeding. De focus ligt veel meer op de ontwikkeling van het kind, terwijl de overgang naar het moederschap zo intens is. Na de kraamzorg moet je het maar zelf allemaal doen. Het is eigenlijk heel vreemd dat hier zo weinig aandacht is; het is de meest verantwoordelijke taak in ons leven. Daarnaast weten we ook uit onderzoek dat het welzijn van de ouders zo’n enorme impact heeft op het kind.
Online begeleiding heeft veel voordelen. In Nederland is hulp vragen als moeder in het ouderschap nog best wel een taboe. Het wordt vaak afgedaan als zwak; door vrouwen zelf, maar ook door de maatschappij waarin we leven. Door de begeleiding met moeders online te doen, neem je meer afstand en verlaag je de drempel om hulp te vragen.
Is dit in Zweden anders?
Ja, vrouwen kunnen hier een jaar na de bevalling nog thuis zijn en mannen hebben ook veel langer vrij, waardoor je een betere verdeling in hulp krijgt. In Nederland sta je vanaf dag 1 als partner eigenlijk al ‘achter’ en als moeder ‘voor’ in de taken, wat bij veel vrouwen frustraties geeft over ‘dat ze alles zelf moeten doen’ – met alle gevolgen van dien. De uitbreiding van 5 weken vaderschapsverlof in Nederland per 1 juli is een goed begin, maar het kan nog beter.
Dus je werkt voornamelijk met werkende moeders. Je wil een mindshift teweegbrengen waarbij moeders meer durven te kijken (en uit te spreken) ‘wat werkt voor mij?’
Het is nog steeds een bestaand beeld dat op het moment dat je een kind hebt, het kind op nummer 1 staat. En dat is in zekere zin natuurlijk ook waar, als je tussen de twee zou moeten kiezen, maar gevoelsmatig kan je werk ook een heel belangrijk onderdeel zijn van wie je bent, je identiteit en van jouw moederschap zijn. Dat geldt ook voor mij: ik ben echt een leukere moeder mét mijn bedrijf. Waar ik vooral help in de begeleiding is welk moederschap past bij jou.
Die wensen zijn voor iedereen anders: thuis blijven of weer gaan werken. Een groot twijfelpunt van veel vrouwen is bijvoorbeeld: werk ik niet teveel? Maar daar zit het hem niet in. Het zit hem niet in de kwantiteit, maar veel meer in de kwaliteit. Het gaat er niet om hoeveel je ermee bezig bent, maar of je er echt op dat moment kan zijn. Of zit je met je hoofd ergens anders?
“Dat geldt ook voor mij: ik ben echt een leukere moeder mét mijn bedrijf.”



En daar zit ook vooral het probleem: dat vrouwen vaak een keuze maken op basis van wat hun werkgever verwacht, wat de maatschappij van ze verwacht en het eigenbeeld wat ze hebben van hoe ze een goede moeder zouden zijn. Als je die dingen oplost, dan komt het antwoord vaak vanzelf over welk moederschap bij hen past.
Hoe blijf je als ondernemer dicht bij jezelf?
Ik heb gekozen voor een selectief aantal mensen waar ik mijn ideeën aan voorleg en mee bespreek. Dit zijn mensen die in dezelfde energie zitten als mij en mij verder kunnen helpen. Dus hier ben ik een stuk selectiever in geworden. Ik heb mensen nodig ook bij mij positiviteit omhoog halen.
Daarnaast is dankbaarheid ook belangrijk voor mij, daar haal ik vertrouwen uit. Ik sta er wel echt bewust bij stil als ik zie ‘het gaat ook gewoon echt goed’. Ik zit helemaal vol deze maand en ben er zo dankbaar voor dat het in zo’n korte tijd gelukt is, waardoor ik minder zorgen heb of het wel het juiste idee is. Het voelt nu gewoon goed. Ik heb mooie dingen op mijn pad gekregen, zoals samenwerkingen, en krijg heel veel positieve energie van de mensen waarmee ik samenwerk. Dus echt bewust stilstaan bij wat je allemaal hebt bereikt, en niet de dingen die je nog niet hebt, helpen mij verder.
Wat heb je het meest geleerd over vrouwen de afgelopen jaren?
Vrouwen mogen van mij wel meer openheid hebben en praten over dingen die lastig zijn. Bijna iedereen die bij mij start zegt: “ik vind het zo spannend want ik heb het gevoel dat ik de enige ben”. Niemand is de enige. Daarom heb ik ook in mijn programma ook een besloten groep toegevoegd, waarin deze struggles rondom het moederschap gedeeld worden. Er zit zoveel winst in dit delen.
Vrouwen onderschatten welke voorbeeldfunctie ze hebben. Iedereen kijkt naar elkaar van “wow wat doet ze dat goed, ze managed dat toch maar allemaal weer” en juist daarmee, als je dus ook durft te delen wat je struggles zijn, helpt anderen ook verder. Onderschat niet de voorbeeldfunctie die je hebt voor andere vrouwen. Je kan van het moederschap genieten EN het op bepaalde momenten heel pittig vinden.
“Vrouwen mogen van mij wel meer openheid hebben en praten over dingen die lastig zijn.”
Waar haal jij zelf inspiratie uit?
Ik lees heel veel. Ik ben echt wel een beetje een nerd die liever leest dan televisie kijkt. Podcasts doe ik eigenlijk wel minder. Ik vind het wel heel leuk, dus moet het van mijzelf wel echt wat meer oppakken. The New Female Leaders vind ik altijd een hele goede podcast waar ik veel inspiratie uithaal. Een andere echt tip is het boek van Philippa Perry ‘Boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’. Echt een aanrader voor wanneer je jonge kinderen hebt. Dat is een heel fijn boek, waar je als ouder (van alle leeftijden) echt veel aan hebt met verschillende tips. Daarnaast vind ik voor werkende vrouwen het boek van Sheryl Sandberg ‘Lean In’ ook echt een aanrader.
Wat zou je aanraden aan vrouwen om dichtbij jezelf te blijven en te volgen wat goed voelt?
Gun jezelf in het moederschap de tijd om fouten te mogen maken en om daarvan te leren. Juist in deze fouten zitten de leermomenten. Blijf kijken, ook na het eerste of tweede kind, wat voor jou op dat moment goed werkt, want het kan blijven veranderen. Moederschap verandert. Stel jezelf de vragen: past dit bij wie ik ben of wordt ik meer geleid vanuit externe verwachtingen? Waar worden wij als gezin blij van en wat werkt voor ons? En als je merkt dat je al (te) lange tijd niet lekker in je vel zit, zoek hulp. Dat kan zijn bij vriendinnen, op je werk of door een professional in te schakelen. Weet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.
Wil jij meer rust in je hoofd en lijf als werkende moeder zodat je meer kan genieten van jouw gezin én carrière? Vind meer informatie over Loes’ 1-1 trajecten gericht op ambitieuze vrouwen via haar website of volg haar via Instagram.