Rouwen met Yoga: Hoe Restorative Yoga kan helpen

Rouwen met Restorative Yoga | Feminien

Hoe kan Restorative Yoga helpen bij rouw? Rouw gaat zoveel verder dan slechts het verdriet en gemis rondom de gebeurtenis die het teweeg brengt. Vaker dan niet heeft de gebeurtenis en latere effect een zodanige impact dat we afscheid moeten nemen van (een deel van) wie we waren voor de gebeurtenis en onszelf opnieuw moeten leren kennen. Vaak linken we rouw alleen aan het directe gevolg van een overlijden, maar rouw komt in ontelbaar vele manieren en vormen in ons leven. Zo krijgen we er allemaal op een bepaald punt, op onze eigen manier mee te maken in ons leven. In dit artikel wordt meer uitgelegd over hoe Restorative Yoga je kan helpen met rouwverwerking en het terugbrengen van rust in je lichaam.

Of je al eens iemand dierbaar hebt verloren of afscheid hebt moeten nemen van een belangrijk deel van je leven of geconfronteerd bent geweest met (chronische) lichamelijke of mentale beperkingen waardoor je afscheid moest nemen van een deel van jezelf – soms komt er een moment dat je bepaalde mensen of situaties los zult moeten laten. Niet omdat je hier minder gehecht aan bent of minder van die personen houdt, maar omdat je voelt dat het nodig is om door te kunnen groeien.

Wat gebeurt nou precies in ons lichaam wanneer we rouw ervaren?

Rouw ontregelt ons hormoonsysteem, met name het stresshormoon cortisol, waar meer van wordt aangemaakt. Het toenemen van dit stresshormoon zorgt er dan weer voor dat ons lichaam overschakelt op ons “vecht en vlucht” systeem. Hierdoor kunnen we flink onder spanning komen te staan. Je raakt extra gevoelig voor prikkels van buitenaf, die je normaal gesproken altijd makkelijk kon verwerken.

Belangrijk om hierin mee te nemen is dat de ervaring en daarmee ook de symptomen die zich uiten bij rouw vooral heel persoonlijk zijn. Hoewel er altijd raakvlakken zijn, is uiteindelijk niemands verlies hetzelfde en daarmee ook het proces daaropvolgend.

Er is bovendien ook geen perfecte lineaire lijn te meten (wat soms wel een verwachting is die we onszelf opleggen) binnen je proces. Rouw hoeft zelfs niet iets te zijn wat na een bepaalde tijd of ‘fase’ stopt. Het leeft en beweegt met je mee. De liefde en band die je rouwt, houdt namelijk ook niet opeens op te bestaan. Hoe lang het ook geleden kan zijn geweest.

Dat betekent echter niet dat je er niet steeds beter mee kan leren omgaan. Zeker in het begin, wanneer je lichaam is overgeschakeld in de “vecht en vlucht” (ook wel overleef) stand, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ook wanneer het gevoel en de emoties rondom jouw rouw na een tijdje weer naar boven komen.

Hoe kan Restorative yoga helpen bij rouwverwerking?

Restorative Yoga is een helende en diep ontspannende vorm van Yoga, waarin het parasympatisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat rust en herstel reguleert in ons lichaam. Het helpt je lichaam dan ook om weer terug te schakelen vanuit de ‘vecht en vlucht’ stand naar standje ‘rust en verwerk’. Hierdoor nemen je stresslevels weer af en kun je beter omgaan met de prikkels van buitenaf. Het belangrijkste misschien nog wel, is dat het je de rust en ruimte weer geeft om het bewuste contact te herstellen met je lichaam en emoties, wat in de overleef modus namelijk vooral onderdrukt wordt.

Hoe breng je dit in de praktijk?

Hoe we op de mat zijn, is vaak ook hoe we in het leven staan. Op de mat, tijdens welke vorm van yoga dan ook, worden we namelijk geconfronteerd met de patronen in onszelf. Vaak hebben we de neiging om weg te lopen voor onze gevoelens. Of om het te dempen met dingen die ons afleiden. Vooral wanneer het nieuw en overweldigend voelt. Juist het doorvoelen is echter wat ons helpt verlichten en zelfs loslaten. Belangrijk is wel, dat we onszelf hier de tijd en ruimte voor geven.

Wat dan kan helpen is om stap voor stap een momentje in te plannen voor jezelf op de mat waar er ruimte is om aanwezig te zijn bij je lichaam, je emoties en jezelf. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het zetten van een timer voor 5 minuten per dag. Wanneer je, je hier na een tijdje goed genoeg bij voelt kun je het verder opbouwen tot 10 minuten en uiteindelijk wellicht zelfs naar 20 minuten. Per keer kun je dan een Restorative Yoga houding beoefenen.

De eerste kleine stapjes zijn het belangrijkst, maar vaak ook het moeilijkst. Het kan heel goed dat de eerste paar keren op de mat je alleen maar kan huilen bijvoorbeeld. Vergeet de houdingen en doe dan vooral wat voor jou goed voelt. Blijf voor die 5 min aanwezig bij je gevoel en laat het er zijn. Juist dat is wat de echte essentie van yoga is en wat mij betreft 1000 keer waardevoller dat een gecompliceerde houding of perfecte routine beoefenen.

Welke Yoga pose kan helpen bij rouw?

De vis houding (Matsyasana) is een van de houdingen die kan helpen bij het doorvoelen en verlichten van rouw. Hieronder heb ik een zachte en ondersteunende versie van deze houding beschreven, zodat je dit zelf thuis makkelijk eens kan proberen.

Restorative Matsyasana Vis Pose Rouw | Feminien

Restorative Matsyasana (vishouding)

Wat heb je hier voor nodig?

  • Yogamatje of een andere zachte ondergrond
  • Twee dekentjes

Stap 1. Rol beide dekentjes op.
Stap 2. Je hebt nu twee volledig opgerolde dekens. 1 hiervan rol je je halverwege terug. Je hebt dan nu een dekentje die half is opgerold. Dit dekentje gaat straks onder je hoofd. Het opgerolde deel komt onder je nek en de andere helft van je dekentje onder je hoofd.
Stap 3. Je komt in de volgende stap met je rug op de grond te liggen. Leg het half opgerolde rolletje ter hoogte van je hoofd neer en de volledig opgerolde rol (beide horizontaal) ter hoogte van waar je schouderbladen terecht komen wanneer je gaat liggen.
Stap 4. Kom op je rug te liggen over de rolletjes heen. Zorg dat het ene (halve) rolletje fijn in het holletje van je nek ligt en pas het aan waar nodig. De rest van dit dekentje ondersteunt je hoofd. Voel ook of het rolletje onder je schouderbladen goed ligt en niet onaangenaam voelt. Het is juist belangrijk dat je lichaam kan ontspannen en dus comfortabel genoeg is in de houding. Als het goed is voel je een lichte stretch in je schouderbladen en ligt je borstkast licht omhoog gelift. Je armen laat je ontspannen naast de rest van je lichaam, met je handpalmen naar boven gekeerd.

Optionele stap 5. Wanneer je voelt dat het niet aangenaam genoeg ligt onder je schouderbladen of juist in je borstkast, dan haal je de rol onder je schouderbladen vandaan. Vouw deze op en probeer het zo nog een keer. Door het opvouwen i.p.v. het oprollen is het dekentje minder hoog en de stretch aan de achterkant (schouderbladen) en opening aan de voorkant (borstkast) subtieler.

Belangrijk! Luister naar je eigen lichaam tijdens de houding en doe nooit iets wat voor jouw lichaam niet goed voelt.


Feminien Expert Nerini Moerlie Restorative Yoga

Nerini is Restorative Yoga, Yoga Nidra en Meditatie docent, waarbij de ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest centraal staat in haar lessen. Al van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga, oude geschriften en tradities door haar Indiase roots. Voor meer info over Nerini en haar yogalessen, bezoek haar website YoginiNerini of Instagram.


Meer lezen van Nerini?

Tags: restorative yoga, rouw, yoga, yogatherapie

Vergelijkbare Artikelen

door
Nerini is Restorative Yoga, Yoga Nidra en Meditatie docent, waarbij de ademhaling en de connectie tussen lichaam en geest centraal staat in haar lessen. Al van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga, oude geschriften en tradities door haar Indiase roots. Na haar yogaopleiding in 2017, geeft ze met veel passie yogalessen in Arnhem en omgeving.
Hoe je van een burn-out afkomt met yogatherapie Hormoonproof eten voor ultieme balans: wat eet je op je 20e, 30e, 40e en 50e?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *