Mushroom ceremonie: wat kan het voor jou betekenen?

Een mushroom ceremonie en het microdosing van psychedelica is een steeds populairder gespreksonderwerp geworden. Zo spraken we eerder ook al over psilohuasca en cacao ceremonies. Het lijkt ook in elke doelgroep voor te komen: van tech-CEO’s tot thuisblijvende ouders. Het wordt steeds vaker ingezet als natuurlijk geneesmiddel voor bijvoorbeeld depressies en angsten, het onder controle krijgen van migrainehoofdpijn en zelfs om creativiteit te bevorderen en de productiviteit te verhogen. Maar hoe werken de mushrooms eigenlijk en wat zijn de positieve effecten van mushroom ceremonies?

Lees ook: Britt deelt haar Psilohuasca ervaring: “Wat ik met jarenlange therapie had willen bereiken, lukte nu in één sessie”

Wat is een mushroom ceremonie eigenlijk?

Een mushroom ceremonie is een ceremoniële setting waar je truffels of paddo’s genuttigd. Voornamelijk worden er tijdens dit soort ceremonies paddo’s genomen. Er zit namelijk een verschil tussen truffels en paddo’s: in verschillende soorten schimmels wordt de werkzame stof psilocybine aangemaakt. De paddenstoelen die op zo’n schimmel groeien zijn paddo’s en de schimmels die ondergrondse opslagplaatsen aanmaakt zijn truffels. In beide zit dezelfde werkzame stoffen, wel zit er veel verschil in hoe sterk ze zijn. In een mushroom ceremonie nuttig je een van deze paddenstoelen en gebruik je dit middel om diepere, spirituele connectie met jezelf te maken. 

Wat gebeurt er als je mushrooms het neemt?

Na ongeveer 20-60 minuten merk je op dat je de werkelijkheid anders gaat beleven. Zo kan je muren zien golven, een zijn met de natuur, muziek of geluiden kunnen intens binnenkomen, je kan lachbuien krijgen, intensere ervaringen van emoties, spirituele ervaringen. Ook gedachten kunnen anders worde ervaren. Naast de hoeveelheid speelt ook de staat van zijn van de gebruiker mee en de setting. 

Microdoseren van psilocybine 

Naast dat je het in een ceremoniële setting kan nemen zou je het ook kunnen microdoseren. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om na een mushroom ceremonie zes weken te gaan microdoseren om te ervaring nog meer te integreren. Uit onderzoek van de universiteit van Buenos Aires is gebleken dat microdoseren op lange termijn positieve effecten heeft: het vermindert depressieve klachten en ongerustheid, verbetert je gemoedstoestand, je gewoonten, sociale interactie en nog meer. Uit datzelfde onderzoek is ook gebleken dat het placebo effect tijdens microdoseren groter is dan wanneer je een normale dosis psilocybine neemt. 

Psilocybine als medicatie bij traumatherapie en kanker

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van psychedelica, waaronder psilocybine, als medicatie voor bepaalde mentale stoornissen, zoals depressie, borderline, PTSD. Het ziet er naar uit dat na 25 jaar onderzoek er een positief vooruitzicht is dat deze ‘drugs’ legaal mogen worden ingezet als behandelingsmethode.

Daarnaast bleek uit een studie uit 2016 dat psilocybine, een van nature voorkomende stof in psychedelische paddenstoelen, kankerpatiënten verlichting kan bieden van depressie, angst en existentiële nood, en ook gevoelens van spiritueel welzijn kan stimuleren. De voordelen waren onmiddellijk merkbaar en een vervolgonderzoek vier en een half jaar later wees uit dat ze ook blijvend waren. 71 tot 100% van de deelnemers zei dat de psilocybine-ondersteunde therapie een van de meest betekenisvolle en spiritueelsignificante ervaringen van hun leven was. Het biedt een groot potentieel voor toekomstige behandelingen.

Lees ook: Cacao Ceremonie: persoonlijke ervaringen van Spiritueel Coach Charmayne

Positieve effecten en risico’s van een mushroom ceremonie

Als je interesse hebt om in een ceremoniële setting psilocybine te gebruiken let er dan op dat je dit doet onder de beste omstandigheden bij een professional. Wat er kan gebeuren tijdens zo’n ceremonie:

 • een spirituele ontwaking
 • je leert jezelf beter kennen
 • ego dood
 • radicale veranderingen toepassen in je leven
 • gevoel van tijdverlies 
 • je begrijpt het leven ineens een stuk beter 
 • het ervaren van intense emoties 

Daarnaast kunnen er echter een aantal risico’s verbonden aan zo’n ervaring. Voornamelijk bij mensen die aanleg hebben voor psychologische of psychiatrische stoornissen. Enkele mogelijke zeldzame negatieve bewerkingen zijn:

 • misselijkheid
 • geeuwen
 • slaperigheid
 • angst 
 • paranoia
 • paniek
 • psychose 

Ceremonie Retreat op Ibiza

Wil jij onder begeleiding meer leren over magic mushroom ceremonies en microdosing? Charmayne organiseert hiervoor vier dagen lang een retraite in een prachtig huis in het hart van Ibiza. Het eiland die jouw leven gaat transformeren door de magische energie die er is. 

Mocht je zoiets willen ervaren in een prachtige omgeving in een veilige en betrouwbare setting met een professional doe dan mee met de AOSW retreat (7 t/m 10 oktober 2021). In deze 4-daagse magische diepe reis ga je terug naar jouw ware zelf, maak je dromen waar, ga je next level en kom je eruit als de beste versie van jezelf.

Podcast over microdosing

Als je eerst meer wil leren over microdosing, is het aan te raden om de aflevering over microdosing te luisteren: 034 – Het microdoseren van Psilocybine met Alicia Vera Garcia. In deze podcast aflevering is Charmayne in gesprek met Alicia. Zij is een expert in microdosing en begeleidt mensen die willen microdoseren. Dit doet ze in de vorm van consulten, het geven van cursussen en door mensen te coachen. Een aantal jaar geleden is ze zelf hiermee begonnen. Ze deelt het begin van haar reis en hoe o.a. ayahuasca haar heeft geholpen om uit haar depressie te komen. Vanaf daar is ze verder gegaan met microdosing en heeft ze ook anderen hiermee geholpen.


disclaimer

Algemene informatie, gevaren en risico’s

 • Het is aanbevolen om deze ceremonie onder begeleiding te doen en in een veilige setting, waarbij er ervaren begeleiders aanwezig zijn die jou tijdens je reis kunnen helpen.
 • De werking van mushrooms verschilt per persoon en het is niet voor iedereen geschikt. Neem alvorens contact op met de organisatie om jouw medisch profiel door te spreken. Boek alleen een mushroom ceremonie als je mentaal en fysiek toe in staat bent. Overleg dit goed met je arts en houdt en intakegesprek voor de ceremonie met een ervaren Sjamaan.
 • Als je erg van controle houdt, dan is het belangrijk om te beseffen dat een mushroom ervaring weinig te controleren valt.
 • Indien je last hebt van psychosen, schizofrenie of borderline, of komt dit voor in je familie, dan is een ceremonie af te raden.
 • Voor zover nu bekend, zijn mushrooms zowel lichamelijk als geestelijk niet verslavend.

Charmayne van Denderen | Feminien Expert

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char’s Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van Spiritualiteit. Lees meer over de cacao ceremonies op haar Instagram en website.


Tags: microdosing, mushroom ceremonie, plantmedicijn, spiritualiteit

Vergelijkbare Artikelen

door
Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char's Coaching helpt zij vrouwen verder groeien in persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van spiritualiteit.
5x fermented foods voor het herstellen van darmflora en gezondheid Hoe een EMB-test inzicht kan geven in jouw PCOS-triggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *