Minder Suiker Eten: 7 Voordelen Voor Een Gezonder Lichaam

Voordelen van minder suiker eten | Feminien

Suikers, we kennen het allemaal als het witte goedje in de suikerpot waar vooral koekjes, taartjes en snoepjes zo lekker door smaken. Ja we weten ook wel dat dat soort producten eigenlijk niet zo heel gezond zijn maar ach, met een paar koekjes en snoepjes per dag valt het toch ook allemaal wel mee?

Suiker is tegenwoordig steeds meer verborgen in alledaagse producten, waardoor we meer toegevoegd suiker binnenkrijgen dan we zelf doorhebben. Het eten van zo min mogelijk toegevoegde suikers heeft echter meer positieve gevolgen voor een gezonder lichaam dan je in eerste instantie zou verwachten. In dit artikel worden de zeven voordelen besproken van het eten van minder toegevoegd suiker (of suikervrij) en 3 tips die het makkelijker maken om het toe te passen.

Waarom is het belangrijk om minder suiker te eten?

Helaas is suiker echter een steeds belangrijker ingrediënt geworden in steeds meer basisproducten die we in de supermarkt kopen. Denk aan brood, wraps, noodles, broodbeleg, soepen, sauzen, spreads en zelfs diverse soorten chips. Allerlei producten waarvan je niet zou verwachten dat suiker ook daar als ingrediënt aan toegevoegd is, omdat het in de basis geen zoet product is.

Met het steeds groter wordende aanbod in de supermarkt van met name bewerkte producten (waar dus steeds meer suiker aan toegevoegd is) wordt de totale inname van geraffineerde suikers in ons basis voedingspatroon eigenlijk steeds hoger. Dat heeft weer tot gevolg dat jouw bloedsuikerspiegel op dagelijkse basis steeds meer pieken en dalen begint te krijgen. Deze suikers worden namelijk heel snel opgenomen in de bloedbaan waarmee ze jouw bloedsuikerspiegel snel doen laten stijgen. Als gevolg hiervan ervaar jij een tijdelijke energiepiek maar die wordt snel opgevolgd door een dal oftewel een energiedip. De after-lunch-dip bij velen wel bekend! Je lichaam vertelt je op dat punt logischerwijs: we hebben energie nodig! Waarna jij een impuls krijgt om een zoet tussendoortje of lekkere snack te nemen waar je snel weer een energiekick van krijgt.  

Met als gevolg dat dat dal weer opgevolgd wordt door een piek en ga zo maar door! Een vicieuze cirkel waar je niet meer uit komt en waarmee jouw lichaam als het ware in een bloedsuiker-rollercoaster terechtkomt.

De 7 voordelen van minder suiker eten

Om uit deze vicieuze cirkel te komen, is het belangrijk om minder suiker te eten. Het is juist een stabiele bloedsuikerspiegel waar het lichaam heel veel voordelen van ervaart. Hieronder de 7 grootste voordelen:

1. Minder suiker eten zorgt voor makkelijker vet verbranden

Van een stabiele bloedsuikerspiegel ervaart het lichaam heel veel voordelen. Een van die voordelen van minder toegevoegd suiker eten is dat het lichaam meer metabool flexibel wordt, waardoor vetverbranding gemakkelijker plaats kan vinden (bron). In een situatie van bloedsuiker pieken en dalen, moet het hormoon insuline aangemaakt worden om de bloedsuikerspiegel piek te kunnen remmen. Insuline helpt het lichaam door alle snelle koolhydraten en suikers snel op te kunnen slaan in het lichaam, voor later gebruik. Als er constant insuline aanwezig is in de bloedbaan (door de bloedsuikerspiegel pieken die er gecreëerd worden), krijgt het lichaam nauwelijks de kans om opgeslagen energie aan te spreken. Het gevolg? Het lastiger kwijt raken van lichaamsvet.

2. Het zorgt voor stabiele energielevels

Door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden ervaar je veel minder pieken en dalen en juist veel meer constante energie. Ook heeft het als voordeel dat je in zijn algemeen juist een hogere mate van energie ervaart en je bijvoorbeeld zelfs tijdens en na het sporten ook nog fit en energiek voelt.

3. Meer focus en concentratie

Door een stabiele bloedsuikerspiegel ga je meer constante focus en concentratie ervaren, in plaats van om de zoveel minuten afgeleid te raken door bijvoorbeeld de gedachte aan weer iets lekkers eten. Het brengt een bepaalde mate van mentale rust.

4. Een stabielere gemoedstoestand

Ook fluctaties in je algehele gemoedstoestand en emoties worden in verband gebracht met het schommelen van je bloedsuikerspiegel. Waarbij je gaat merken dat je algehele gemoed beter en constanter wordt door het constant houden van je bloedsuikerspiegel. Je kunt het ervaren als een minder grote emotionele rollercoaster als het ware.

5. Verschillende huidproblemen zoals acne verminderen

Ook hebben pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel een sterk verband met de impact van acne. Waarbij een stabielere bloedsuikerspiegel vaak tot gevolg heeft dat de kwaliteit van je huid verbetert en je huid tevens rustiger wordt.

6. Minder last van een opgeblazen gevoel en pijn in je buik

Ook heel veel darmklachten worden getriggerd door het een hoge mate van suikers in het voedingspatroon, waar je darmen gevoelig voor zijn. Veel klachten als een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting en pijn in je buik kunnen veroorzaakt worden door de inname van grotere hoeveelheden snelle koolhydraten en suikers.

7. Minder constante trek in zoet en zin in eten

En tot slot wordt ook de constante trek in eten en vooral de behoefte aan zoet getriggerd door veel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Voor velen namelijk de impuls om weer wat nieuws te eten maar ook het gevoel dat je per se wat moet eten om niet ‘hangry’ te worden. 

Tips om minder suiker te eten

Een stabiele bloedsuikerspiegel speelt dus een rol op ontzettend veel aspecten van jouw gezondheid en speelt een steeds belangrijkere rol in het voorkomen van een aantal gezondheids-gerelateerde problemen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft, zodat je deze voordelen ook daadwerkelijk kunt gaan ervaren?

Bewustwording

Allereerst is het belangrijk dat je bewust wordt van wat je precies eet. Zoals eerder aangegeven, bevatten steeds meer producten tegenwoordig toegevoegd suiker. Het is daarom belangrijk dat je eens op de ingrediëntenlijst van jouw basisproducten gaat kijken. Staat hier het woordje suiker, glucose of fructose op vermeld, of een andere variant van suiker? Kijk eens of er niet een beter alternatief te vinden is. Bijvoorbeeld een ander merk waar het niet aan toegevoegd is.

Ontwijk ‘witte’ producten

Vervolgens helpt het om zo min mogelijk ‘witte’ producten te eten. Eet zo veel mogelijk volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst of bijvoorbeeld andere granen zoals haver, quinoa of spelt. Deze bevatten meer vezels en zorgen daarmee voor een tragere opname van de koolhydraten in het lichaam, een langere verzadiging en dragen daarbij ook nog bij aan een gezonde darmflora.

Eet 80% vers en onbewerkt

Daarnaast helpt het om zo veel mogelijk verse en onbewerkte producten te eten zoals veel verse groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden en pitten. Ook helpen eiwitrijke producten bij het meer stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Waarbij je moet denken aan vlees, vis, zuivel, eieren en soja, tofu en tempeh. Ook niet onbelangrijk zijn de gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, vette vis en ongebrande noten.

Maar het moet ook nog wel een beetje leuk blijven natuurlijk! Dus een laatste belangrijke tip: probeer om 80% van wat je eet te laten bestaan uit onbewerkte producten en verse maaltijden. Zo elimineer je namelijk al een heel groot deel van de toegevoegde suikers en snelle koolhydraten uit je voedingspatroon. Vervolgens kun je 20% van je voeding laten bestaan uit dingen die je vooral heel lekker vindt zoals bijvoorbeeld chips, koek, snoep of chocolade. Kijk hierin wat voor jou goed werkt. Uiteindelijk gaat het om een goede balans die makkelijk vol te houden is, waardoor je al deze voordelen ook blijvend kunt ervaren.  

Tags: biohacken, gezond gewicht, minder suiker, suikervrij

Vergelijkbare Artikelen

door
Feminien is het online magazine voor wellness en gezondheid. Met een mix tussen holistische en wetenschappelijke zorg. Onze missie is om er voor te zorgen dat kennis van vrouwen gezondheid beter, makkelijker, en toegankelijker is, zodat je zelf kan onderzoeken wat goed voelt voor jou. Meer kennis is immers meer grip op je gezondheid.
Intermittent Fasting voor Vrouwen: een complete handleiding Laura Hof over de Wim Hof Methode: "ik keek mijn vader aan: 'Holy F, this shit works!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *