Claimy organiseert workations in Marrakech voor vrouwelijke ondernemers: “het is de eerste stap in jezelf investeren”

Workation Marrakesh The Souk Department Feminien

Claimy Anthonissen (27) was nog nooit in Marokko geweest toen zij na een reis naar Marrakech ineens heimwee kreeg van het land en haar volledige bedrijf focuste op deze bijzondere stad. Met haar bedrijf The Souk Department organiseert ze nu workations in Marrakech voor ondernemende vrouwen en bruiloften in het buitenland. In dit interview spraken we haar over de rol van vrouwen in de Marokkaanse en Nederlandse cultuur, waar haar inspiratie vandaan komt en hoe ze een goede balans houdt door het vele reizen. 

Elke maand interviewt feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Claimy. Aangezien Marokko deze tijd helaas nog dicht is voor het toerisme door Corona, dachten we: tijd voor een interview!

Wat ik zo mooi vond aan jouw verhaal is dat je niet zelf uit Marokko komt, maar dat je dacht: “ik moet mijn gevoel volgen en ik ga hiervoor”. Hoe is jouw liefde voor Marrakech ontstaan?

Ik had nog nooit heimwee gehad naar een plek, maar toen ik 3,5 jaar geleden voor het eerst in Marrakech kwam met een vriendin, wilde ik bij thuiskomst alleen nog maar terug. En dat was gek. Want toen ik er was vond ik het wel leuk, maar was ik niet op slag verliefd. Toen alle indrukken thuis pas weer naar boven kwamen, begon ik mij te realiseren dat ik heel graag terug wilde. Ik besefte me hoe bijzonder ik mijzelf ook voelde in die stad. De prikkels, de sfeer, alles bij elkaar. Sindsdien ben ik er elke maand naartoe geweest.

“Ik besefte me hoe bijzonder ik mijzelf ook voelde in die stad. De prikkels, de sfeer, alles bij elkaar.”

Vanaf toen ben je workations in Marrakech gaan organiseren..

Klopt. Sinds mijn 22e heb ik mijn eigen bedrijf in het organiseren van bruiloften in Europa. Ik besloot dit nu te richten op Marrakech omdat ik anderen ook wilde laten zien hoe mooi het hier was! Ik besloot ‘workations’ te organiseren voor vrouwen in de trouwbranche, die veelal uit ZZP’ers bestaat: wedding planners, fotografen, videografen, makeup artists etc. Hier merkte ik dat er heel erg de behoefte was om kennis en ervaringen te delen. Zo van: ‘hoe doe jij dit nou, hoe zou jij dit aanpakken, ik loop hier tegenaan’. Workations bestonden toen eigenlijk nog niet. Ik zag een kans om dit in Marrakech te doen, de stad die ik zo graag wilde delen. 

In Nederland kan je natuurlijk ook goede workshops en masterclasses volgen. Dan volg je een workshop van 4-8 uur en ga je daarna weer terug naar het dagelijks leven. Dan zit je op dat moment in de flow, maar wordt je er ook meteen weer uitgehaald. Tijdens de workation is het juist het doel om dat te doorbreken en je volledig te focussen op je bedrijf. Het is echt een retreat waarbij je je terugtrekt.

Riad Berbere - De beste Hotels en Riads in Marrakech | Feminien
Riad Berbere / Foto door: Studio Phylicia

Ik kon vervolgens via een contact Riad Berbere in Marrakech voor een goede prijs regelen en gooide het op Facebook. Binnen een dag zat het vol! Mijn doel was eerst om het alleen voor de trouwbranche te doen, maar op Facebook werden al snel andere ondernemers getagd die ik niet kende. Hierdoor heeft het zich vrij snel gevormd naar verschillende branches. Tijdens het eerste retreat nam ik een fotograaf mee, waardoor ik daarna de vraag kreeg wanneer de volgende editie plaats zou vinden. Vanaf toen is het begonnen en doe ik het tot de dag van vandaag nog steeds. Ik vind het zo bijzonder dat ik dit nog elke dag kan doen.  

“Het is een mix van business, Marrakech ontdekken en vooral heel erg focussen op je bedrijf en groei – in plaats van afgeleid te worden door huishouden, kinderen, of elk ander dagelijks leven.”

Wat kan je verwachten van een workation in Marrakech? Wat is het programma? 

De workations hebben in principe een vast programma. Gedurende 5 nachten, meestal van woensdag tot maandag, heb je naast een gezamenlijk ontbijt en diner en verschillende workshops of mastermind sessies van een coach of ervaringsexpert, gespecialiseerd in bijvoorbeeld marketing, financiën of social media. Daarnaast is er altijd een dagdeel (middag of avond) vrij zodat je tijd hebt voor jezelf of de stad van ontdekken. 

Het is een mix van business, Marrakech ontdekken en vooral heel erg focussen op je bedrijf en groei – in plaats van afgeleid te worden door huishouden, kinderen, of elk ander dagelijks leven. Tijdens deze workation kan je echt focussen op jezelf. Hierdoor zie je de veranderingen ontstaan, mede door de begeleiding die je krijgt van experts. 

Leestip Claimy: “Vrouwen focussen op andere dingen dan geld en schamen zich soms voor veel geld verdienen. Het boek You Are a Badass at Making Money is voor vrouwen dus misschien niet een logisch boek, maar juist daarom een hele goede!”

Marokko heeft een bijzondere cultuur waar de vrouwen eigenlijk een helende rol hebben in de maatschappij, gezin en cultuur. Wat heb je het meest geleerd van de vrouwen in Marokko?

In Marokko geldt voor vrouwen: ‘family first‘. In de Marokkaanse cultuur draait alles om samen zijn en er voor elkaar zijn. Dat is wel hetgeen wat mij heeft doen realiseren, dat doordat ze eigenlijk minder hebben, hebben ze wel veel beter door wat eigenlijk echt belangrijk is. Het gaat daar echt alleen maar om met elkaar zijn en ik voel mij daar ook meteen zo welkom. 

Ik word opgenomen in gezinnen alsof ik hun eigen kind ben en ik heb altijd als ik daar ben honderden plekken om te slapen of te eten. En sterker nog: ze zijn beledigd als ik niet kom. Ze zijn daar zo gastvrij en open voor elkaar. Ik denk dat dat het eerste is, ze waarderen je echt zoals je bent. En ondanks dat ze zichzelf wellicht anders kleden of dingen anders aanpakken, weten ze dat jij uit een andere cultuur komt. Ze ontfermen zich echt over je.

Wat heb je het meest geleerd van of over vrouwen tijdens deze workations?

Vrouwenlijke ondernemers geven zichzelf dus te weinig prioriteit en dat uit zich in verschillende vormen. Dat ze niet zo snel durven investeren in zichzelf en dat ze al snel denken dat hun ideeën niet haalbaar zijn. Vrouwen houden zich dus heel erg klein en zetten zichzelf niet vaak genoeg op nummer 1. Tijdens de workations komt dit ook duidelijk naar voren en proberen we dit om te buigen. 

“In deze 5 dagen komen altijd zoveel emoties los, omdat het tijdens de workations echt alleen om hen draait. Wij zorgen helemaal voor hen en nemen alles uit handen zodat zij centraal staan.”

Wij zijn de eerste stap. Met het boeken van de workation investeer je natuurlijk in jezelf en je bedrijf. In deze 5 dagen komen altijd zoveel emoties los, omdat het tijdens de workations echt alleen om hen draait. Wij zorgen helemaal voor hen en nemen alles uit handen zodat zij centraal staan. Dan merken ze zelf pas vaak hoe erg ze zichzelf naar de achterkant hebben geschoven. Ik zeg ook wel dat mijn workation pas geslaagd is als iedereen in ieder geval een keer gehuild heeft. Dat is natuurlijk positief bedoeld omdat ze zich open kunnen stellen en het een verandering teweeg brengt.  

Reisgids Marrakesh: In deze Marrakech reisgids van The Souk Department vind je 90 verborgen parels, zoals hotels, restaurants, hammams, shops en activiteiten. Met de code ‘Feminien25‘ krijg je nu 25% korting op de reisgids (van €17,95 naar €13,45).

Jij reist veel met soms wel elke 2 weken schipperen tussen Marokko en Nederland. Hoe houd je de balans voor jezelf en zorg je ervoor dat je jezelf nog helemaal ok voelt?

Tijdens de retreats geef ik alles en vind ik het allerbelangrijkste dat iedereen het naar z’n zin heeft. Dat is dan ook de grootste uitdaging voor mij. Ik voel mij verantwoordelijk voor een groep tot in het kleinste detail. Maar er is altijd wel 1 iemand die niet lekker eet bij een restaurant, en dat kan ik mij dus heel persoonlijk aantrekken en mij daar de hele avond rot over voelen. Het is lastig om daar een balans in te vinden, om mij ook uit de groep te trekken. Maar ik vind het belangrijk dat zij weten dat ik er altijd voor hun ben, dus dan geef ik liever misschien iets teveel.

Daarnaast heb ik thuis weer een heel rustig bestaan. Ik woon samen met mijn vriend in een koophuis in Breda, waar ik alle planning en administratie doe. Deze balans tussen Marrakech / Workations en Nederland / administratie is een goede balans nu. Ik heb nog geen kinderen, dus dan gaat het allemaal veranderen want ik kan dit leven niet altijd vol blijven houden. Na een seizoen ben ik helemaal gesloopt. Het is lastig om balans te houden maar omdat ik het zo fantastisch vind wat ik doe, ben ik daar ook niet heel erg naar op zoek.

Waar haal jij zelf je inspiratie vandaan?

Ik lees heel veel boeken over ondernemen, ik denk wel een per week. Jen Sincerp: You Are a Badass at Making Money bijvoorbeeld echt een fijn boek voor de money mindset. Ik denk dat dat boek voor vrouwen ook een hele goede is. Vrouwen focussen op andere dingen dan geld en schamen zich soms voor veel geld verdienen. Het is voor vrouwen dus misschien niet een logisch boek, maar juist daarom een hele goede.

Daarnaast haal ik natuurlijk heel veel inspiratie uit Marrakesh en de vrouwen daar. Ondanks dat daar in de cultuur vrouwen nog best wel achtergesteld aan de man (daar zit wel steeds meer een schifting in) kan ik extra opkijken tegen goede vrouwelijke Marokkaanse ondernemers zie die met beperkte middelen en de cultuur waarin zij leven succesvol kunnen worden. Er zijn daar ook heel veel mooie non-profit organisaties voor jonge meiden die grote dromen willen najagen. Daar bemoei ik me mee en doneer ik een groot deel van de workations naartoe. Ik vind het heel belangrijk om mij daar mee bezig te houden en haal er ook veel inspiratie uit. 

Tot slot haal ik veel inspiratie uit de vrouwelijke ondernemers die meegaan op de workations. Het is zo inspirerend om te zien dat iemand iets doet uit passie en te zien dat ze haar hart volgt.  

“Ik vind het belangrijk dat vrouwen zichzelf prioriteit geven en dat we door hebben dat we uit een land komen en een cultuur komen waarin we heel veel mogelijkheden hebben.”

Tot slot de laatste vraag. Wat zou je aanraden aan vrouwen om dichtbij jezelf te blijven en te volgen wat goed voelt? 

Ik vind het belangrijk dat vrouwen zichzelf prioriteit geven en dat we door hebben dat we uit een land komen en een cultuur komen waarin we heel veel mogelijkheden hebben. We zijn heel vrij in wat we kunnen doen. Dat is ook de essentie van workations: dat we als vrouwelijke ondernemers en als vrouwen in het algemeen elkaar supporten. Ik geloof niet in concurrentie en er is een plek en markt voor ons allemaal. Juist als we elkaar helpen dan tillen we elkaar naar een hoger level in plaats van dat we elkaar naar beneden halen. Dat we als vrouwen elkaar supporten. Als je wat allemaal iets meer zouden doen, met alle vrouwen onder elkaar, zou de wereld een stukje leuker zijn. 


Ben je ook benieuwd naar de workations in Marrakech? Bezoek Claimy haar website www.thesoukdepartment.com of check haar Instagram.

Tags: Marokko, Marrakech, ondernemen, persoonlijke ontwikkeling

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Stress verminderen? Het hoe, wat en waarom van mindfulness Wellness vakantie in Marrakech: De Beste Hotels en Riads