Tiara van Naturally Granola: “voor mij is het in een gezonde levensstijl belangrijk om te weten wat je eet”

Tiara Nataf met zelfgemaakte Naturally Granola

Tiara Nataf (29) is een echte foodie uit Curaçao, volgde haar passie voor eten en begon al vroeg met ondernemen. Zo zette ze haar bedrijf van zelfgemaakte granola ‘Naturally Granola’ op in Rotterdam. Met haar granola wint deze onderneemster sinds 5 jaar ontbijt per ontbijt de harten van haar klanten. Ik wil niet iets eten elke ochtend waarvan ik weet dat het gezond is, maar het vervolgens niet echt lekker vind.

Elke week interviewt feminien een vrouw die haar gevoel volgde. Deze week is het de beurt aan Tiara van Naturally Granola.

Je bent geboren en getogen op Curaçao en op je 19e naar Nederland gekomen. Heb je altijd al een passie gehad voor eten? 

Absoluut, allebei mijn ouders kunnen echt super lekker koken. Ik ben opgegroeid met een vader die altijd al restaurants heeft gehad. Hij is ooit eerst begonnen in Frankrijk waar hij zijn eerste Pizza Food Truck had op 16-jarige leeftijd en is altijd iets met pizza blijven doen. Hij heeft nog steeds een pizzeria op Curaçao, maar ondertussen ook een steakhouse, waardoor eten altijd dus een ding was voor ons. Nu is mijn jongste broertje ook opgeleid als kok en is hij bij mijn vader gaan werken. Daarnaast houd ik er heel erg van om gekke dingen te proeven, zoals bijvoorbeeld de eitjes van een zee-egel. Op Curaçao eten ze alles.

Dus het ondernemerschap is er echt vanaf jongs af aan al ingegoten. En ook het eten. Dus het is dan ook wel logisch dat je dan uiteindelijk je eigen foodbedrijf hebt. Of was dit niet zo gepland?     

Ik had altijd al wel verwacht dat ik iets met eten zou doen, maar dacht meer dat het een restaurant zou zijn. Het was nooit mijn bedoeling dat zelf granola maken mijn bedrijf zou worden, maar zo loopt het leven soms. Koken is mijn passie en ik kook alles zelf. Toen ik mijn granola vervolgens in de supermarkt kocht, keek mijn vriend Nikos mij toch een beetje gek aan: ‘waarom maak je de granola niet zelf?’ 

“We waren toen net twee maanden samen en allebei nog student.” 

Vanaf toen zijn we lekkere dingen op de markt gaan halen die ons lekker leken, zoals macadamia noten en pistachenoten. Geen enkel ander granolamerk gebruikt die noten. Nikos deed onderzoek naar gezonde zoetstoffen en dadelstroop bleek een winnaar te zijn met veel vitamine en mineralen. Toen we onze eerste batches granola gingen delen met vrienden, bleven ze om meer vragen. Zo is uiteindelijke Naturally Granola ontstaan. We waren toen net twee maanden samen en allebei nog student. 

Een eigen bedrijf samen beginnen na twee maanden een relatie te hebben is dan wel heftig, toch? 

Ja, zeker! Al was alles in die tijd bij ons wel heel erg heftig. We wisten allebei na onze eerste date al dat we zouden gaan trouwen en hebben sindsdien elke dag samen gespendeerd. 

Vervolgens zijn we kleinschalig begonnen, met bestellingen via-via en op markten in Rotterdam. We waren allebei nog niet klaar voor om een next-level groot bedrijf op te zetten. In het begin maakten we alles zelf. We hebben heel wat handmixers gebroken en heel veel geleerd, zoals dat de granola moest afkoelen voordat we het in de potten deden. Hierdoor waren we soms wel tot 03.00 ‘s nachts aan het bakken. 

Nu is het allemaal een stuk professioneler en zitten jullie in een sociale bakkerij in Rotterdam. 

We ruilden eerst onze eigen keuken in voor een leuke broodjeszaak in de buurt die veel ruimte had beneden. Daar kon ik, tegen een dag in de week voor haar te werken, gebruik maken van de ruimte. Door het vele hakken van de noten kreeg ik een polsblessure, waardoor ik gedwongen werd daar even mee te stoppen. 

Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing en kwam ik een mooi Rotterdams initiatief tegen: de Sociale Bakkerij van Klootwijk. Het zit bij mij in de buurt en er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben daar een grote oven en het fijne daaraan is dat ik niet meer zelf de granola hoef te bakken, waardoor ik meer tijd heb om bezig te zijn met de groei van het bedrijf. Ik ben daar nu zo’n 3 á 4 keer in de week en ben nog steeds erg betrokken. 

Je biedt ontzettend veel lekkere (en verrassende) smaakcombinaties aan. Waar komt de inspiratie voor de zelfgemaakte granola vandaan? 

Voordat ik mijn bedrijf oprichtte, en ook nog toen ik startte, heb ik veel in de horeca gewerkt in Curaçao en Rotterdam, zoals In de Keuken van Floris. Daar kreeg ik advies van de Rotterdamse chef-kok Floris Versluijs. Hij maakt gekke combinaties en dat inspireert mij. Zo hebben we nu de smaak ‘Roses en Cardamon’. Toen de vraag naar de onze zelfgemaakte granola bleef stijgen, heb ik besloten mij volledig te focussen op het bedrijf. In de laatste twee jaar is het bedrijf ook sterk gegroeid. 

Daarnaast werk ik veel samen met ambassadeurs, veelal foodbloggers of diëtisten, die voor zowel de content, inspiratie als creativiteit zorgen in ruil voor granola. Ze denken mee over leuke thema’s en hoe het product ook ingezet kan worden in andere type gerechten. Zo kan je met granola ook heerlijk schnitzels paneren of er een cheesecake-bodem van maken. 

Tiara Nataf zelfgemaakte granola langsbrengen

Vaak wordt granola uit de supermarkt bestempeld als ongezond. Wat zijn voor jouw belangrijke elementen in de granola die het wel gezond maken? 

Ik probeer voorzichtig te zijn met het woord ‘gezond’ omdat het echt een claim is; ik denk dat het vooral ‘gezonder’ is. Mijn granola is bijvoorbeeld niet suikervrij, want er zitten ongeraffineerde suikers in, maar het bevat wel enorm veel vitaminen en mineralen waardoor je langer vol zit en ook goede stoffen binnen krijgt. Ik vind vooral een balans tussen gezond en lekker eten belangrijk. Daarnaast zitten er dus wel gezonde granen, noten, zaden en pitten in en zijn alle ingrediënten puur. Ik wil niet iets eten elke ochtend waarvan ik weet dat het gezond is, maar het vervolgens niet echt lekker vind.

“Voor mij is het belangrijk in een gezonde levensstijl om te weten wat je eet.”

De supermarkt daarentegen is het andere uiterste en is in mijn ogen ongezond. Daar zie je vaak dat granola heel lang houdbaar is, omdat ze er allemaal conserveermiddelen, suikers en e-nummers aan toe worden gevoegd. Voor mij is het belangrijk in een gezonde levensstijl om te weten wat je eet. Dat je snapt wat er staat als je de labels leest en dat is ook het streven van Naturally Granola – dat je weet wat je eet. Het enige wat je wellicht niet kent op onze labels is gepofte ‘amarant’, een hele oude graansoort. 

Hoe blijf je als ondernemer dicht bij jezelf? 

Ik vind een goede balans tussen werk en eigen tijd erg belangrijk, dus ik probeer ook mijn  andere passies zoals koken en dansen ernaast te blijven doen. Ik heb in Curaçao altijd gedanst en heb dat in Rotterdam doorgezet, maar tijdens Corona kon ik dat niet en merkte ik aan mijzelf dat ik een uitlaatklep miste. Dus toen heb ik een nieuwe routine opgezet met mijn vriend waarbij we om half 7 ‘s ochtends een workout doen, daarna samen ontbijten (granola!) en aan het werk gaan. Het werkt wel, ik merk dat ik veel meer energie heb. 

Dit is niet altijd makkelijk hoor. Ik vind het soms moeilijk om een balans te vinden, want ik vind de klantenservice in mijn bedrijf het allerbelangrijkste en dat is ook mijn grote struggle want die gaat altijd door, omdat ik alle berichtjes zelf behandel.

Tiara Nataf van Naturally Granola

Waar haal je zelf inspiratie uit als het gaat om gezond eten en ondernemerschap?

Voor mijn grote passie koken haal ik veel inspiratie van Pinterest, zoals recepten en ideeën. Deze deel ik dan ook op een geheim bord met vrienden. Als ik een recept vind wat fantastisch is, dan moet iedereen het hebben! Ik ben hier wel voorzichtiger in geworden want het is mijn droom om nog zelf een restaurant te openen, dus ik moet nog niet teveel weggeven natuurlijk. 

Op Instagram word ik voornamelijk geïnspireerd door andere vrouwen, zoals Aranka van Pretty ambitious (ik heb ook het Pretty Ambitious Notebook en volg haar cursus) en Shelly van Hashtag Lifegoals. Zij deelt elke zondag hele fijne tips in haar nieuwsbrief over je tijd op de juiste manier inplannen zodat je meer tijd hebt om te groeien, in plaats van alleen maar bezig te zijn. Ze helpt mij trouwens ook met mijn nieuwsbrieven.

Tot slot vind ik Emilie Sobels van Hashtag Workmode ook echt een inspiratie. In oktober ga ik naar de Self-Made Summit, waar mijn granola ook uitgedeeld zal worden. Dat zal niet alleen een belangrijke dag worden mijn business, maar ik wordt die dag ook nog dertig, dus extra groot feest, omringt door allemaal powervrouwen! Beter kan ik het niet wensen. 

Wat zou je aanraden aan vrouwen om dichtbij jezelf te blijven en te volgen wat goed voelt?

Bij twijfel sowieso niet doen en durf jezelf meer te laten zien. Ik vond het in het begin best lastig om mijzelf te laten zien als gezicht van het bedrijf. Ik ben niet het type dat regelmatig selfies maakt, dus dan kan de drempel wat hoger liggen om hier voor werk mee bezig te zijn. Heel lang was de Naturally Granola Instagram best onpersoonlijk, ondanks dat ik wist dat ik het persoonlijker moest maken. Ik vond het lastig om daarin te komen, maar nu mensen mij beter leren kennen heeft het een positief effect op mijn bedrijf. Mensen zullen altijd iets kopen van andere mensen en dus willen ze je gezicht zien. 

————————-

Ook benieuwd naar de granola van Tiara? De potten zelfgemaakte granola zijn inmiddels in zeven varianten op de website van Naturally Granola te bestellen en je kan Tiara vinden op de Naturally Granola Instagram

Tags: ondernemen, ontbijt

Vergelijkbare Artikelen

door
Charlotte is de oprichter van Feminien. Met het online magazine Feminien wil zij het toegankelijker voor vrouwen maken om zelf informatie te vinden over verschillende methodes om het maximale uit je gezondheid te halen. Hiervoor werkt ze samen met experts op het gebied van bijv. biohacking, hormonen, ayurveda, voeding en yoga.
Restorative Yoga: ultiem relaxen met deze yogastijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *