Zwanger worden met PCOS: het verschil tussen een natuurlijk en medisch traject

zwanger worden met PCOS

Zwanger worden met PCOS

PCOS wordt vaak ontdekt als je zwanger wilt worden. PCOS (polycysteus ovarium syndroom) komt namelijk vaak pas aan het licht als je stopt met hormonale anticonceptie en bijvoorbeeld je menstruatie uitblijft. PCOS kan het voor vrouwen moeilijker maken om zwanger te raken. Maar wist je dat uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS gemiddeld evenveel kinderen krijgen als vrouwen zonder PCOS?

Wanneer je voor het uitblijven van je menstruatie naar de huisarts gaat, stuurt die je door naar de gynaecoloog. Daar kan dan PCOS worden vastgesteld. Dit kan best als een klap voelen. Grote kans dat de gynaecoloog zegt dat je alleen zwanger kunt worden met een hormoon- of fertiliteitstraject en dat je het beste maar meteen kunt beginnen, omdat je niet weet hoe lang het duurt. Dit is niet de enige manier, want je kan soms ook op een natuurlijke manier zwanger worden met PCOS. In dit artikel worden de verschillen tussen de trajecten uitgelegd, zodat jij goed geïnformeerd een keuze kan maken die bij jou/jullie past.

Of je nu wel of niet besluit om meteen een medisch fertiliteitstraject in te gaan: het brengt veel spanning en onzekerheid met zich mee. Wat is PCOS precies? Kan ik ooit wel zwanger worden? En hoe lang duurt dat dan? Kan ik ook zwanger worden zonder een medisch traject? Helemaal wanneer het lijkt alsof iedereen om je heen ineens aan kinderen begint, kan het best een eenzaam traject zijn. Niet veel mensen zijn er open over. Met mijn praktijk HealthEve coach ik veel vrouwen met PCOS en een kinderwens, met én zonder medisch traject.


Lees ook: Wat is PCOS? Alles wat je moet weten uitgelegd door een orthomoleculair expert


1. PCOS en zwanger worden met een medisch (hormoon) traject

Hoe ziet een PCOS medisch hormoontraject eruit en wat kan je verwachten?

Clomid of Letrozol

Als je zwanger wil worden met PCOS, wordt vaak begonnen met Clomid of Letrozol om de ovulatie op te wekken. Clomid of Letrozol zorgt ervoor dat er meer FSH (follikel stimulerend hormoon) aangemaalt wordt. Als je helemaal geen menstruatie hebt, zal je waarschijnlijk eerst Primolut, Provera of Duphaston moeten slikken om een menstruatie op te wekken. Clomid of Letrozol slik je vervolgens in tabletvorm, meestal de 3e tot 7e dag van je cyclus. Tussen de 13e en 21e dag van je cyclus zal je dan regelmatig langs moeten komen bij het ziekenhuis, om met een inwendige echo te checken of er eitjes groeien. Is er een eisprong? Dan moet je tijdens je vruchtbare dagen geslachtsgemeenschap hebben. Is er geen eisprong? Dan wordt de dosis mogelijk opgehoogd.

Gonal-F-injecties

Slaat de Clomid niet aan, dan kan voorgesteld worden om de eierstokken te stimuleren met injecties zoals Gonal-F, Puregon of Menopur. Dit is een zwaardere vorm van ovulatie-inductie, waarbij je jezelf moet injecteren. Ook dit doe je weer vanaf de 3e dag van je cyclus. Hierbij krijg je na 5 dagen een echo om te checken of de eiblaasjes goed groeien.

IUI, IVF, ICSI

Als de Clomid en Gonal-F niet aanslaan, zijn er mogelijke vervolgstappen zoals IUI, IVF of ICSI. Deze vormen starten ook met hormoonstimulatie bij de vrouw, waardoor meerdere eitjes kunnen rijpen. Bij IUI worden opgewerkte zaadcellen vervolgens in de baarmoeder ingebracht, zodat zij niet op eigen kracht de baarmoedermond hoeven te passeren. Bij IVF of ICSI worden een of meer eicellen buiten het lichaam van de vrouw bevrucht met zaadcellen. De embryo’s die daaruit ontstaan worden vervolgens in de baarmoeder teruggeplaatst.

Tips als voorbereiding bij een PCOS medisch traject

In mijn praktijk coach ik ook veel vrouwen naast een fertiliteitstraject. Zij geven vaak aan dat het traject intensief is en de afspraken snel gaan. Voor je het weet sta je weer buiten met nieuwe medicatie en schieten er nog allerlei dingen te binnen die je eigenlijk nog had willen vragen. Daarom is het goed om de volgende tips mee te nemen:

Lees je goed in

Weet wat je mogelijkheden zijn wanneer je een medisch traject van PCOS in wil gaan, wat je opties zijn na elke behandeling en wat de gynaecoloog mogelijk als vervolgstap gaat voorstellen. Op die manier word je er niet door overvallen en kun je er van tevoren al over nadenken. En kun je ook andere voorstellen doen, wanneer de gynaecoloog iets voorstelt waar jij niet op zit te wachten. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, maar dan moet je wel weten wat de mogelijkheden zijn!

Schrijf je vragen van tevoren op en neem ze mee naar de afspraak

Een ziekenhuistraject kan heftig en emotioneel zijn en de afspraken kunnen snel gaan. Schrijf voorafgaand aan elke afspraak vragen op die je hebt, zodat je die kunt stellen aan de gynaecoloog. Denk aan vragen als: wat zijn de bijwerkingen? Wat is de slagingskans? Als dit niet lukt, wat dan? Begrijp je het antwoord niet? Vraag dan om uitleg. Het is jouw lijf, en het is je recht om te weten wat ermee gebeurt! 

Check regelmatig in bij jezelf en je partner

Hoe voelen we ons bij dit traject? Zijn we happy met de kant die het opgaat? Geeft het veel stress en ben je klaar met de bijwerkingen? Weet dan dat je altijd een break kunt nemen als het even teveel is! Je kunt dan na 1 of 3 maanden of langer de draad weer oppakken. Doe wat goed voelt voor jou en je partner. Het is makkelijk om elkaar te verliezen in zo’n traject, maar het is juist extra belangrijk om te blijven communiceren. Hoewel jij de behandelingen ondergaat, kan het ook voor je partner intensief zijn, en weet hij misschien niet goed hoe hij je kan supporten. Praat hier dan ook over.

2. PCOS en zwanger worden met een natuurlijk traject

Misschien kwam deze optie niet in je op en wordt deze niet standaard aangeraden bij veel huisartsen, maar ondanks je PCOS is er ook de mogelijkheid om zwanger te worden zonder een medisch hormoontraject. De kansen om zwanger te worden op deze manier verschillen wel per koppel. Het is niet voor iedereen mogelijk, want de man moet in zo’n geval ook voldoende vruchtbaar zijn. Ook wanneer er bij jou naast PCOS nog allerlei andere medische diagnoses gesteld zijn, is zwanger worden via de natuurlijke weg niet altijd mogelijk.

Ik ben zelf uiteindelijk zonder medisch hormoontraject zwanger geraakt. Voordat ik startte met Clomid, wilde ik eerst zelf kijken wat ik zelf kon doen om mijn hormonen weer in balans te krijgen. Uiteindelijk is Clomid nooit meer nodig geweest.

Waarom een natuurlijk traject een gezondere keuze kan zijn

Vrouwen met PCOS hebben een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het risico om diabetes te krijgen is zelfs vier keer groter (bron). Daarom wilde ik graag de oorzaak van mijn PCOS aanpakken en die wegnemen: ook voor mijn gezondheid op lange termijn. Daarbij wilde ik natuurlijk van die vervelende PCOS-klachten af, zoals mood swings, haaruitval en een onrustige huid. Met een medisch hormoontraject kun je zwanger raken, maar vaak komen daarna de oorspronkelijke klachten weer terug. Daarom wilde ik het graag bij de bron aanpakken.

Hoe ik uiteindelijk zwanger werd zonder hormoontraject

Ik had een lange weg te gaan, want ik had helemaal geen menstruatie. Maar ik kwam erachter dat je met voeding gericht op een PCOS dieet en leefstijl ontzettend veel kon doen, en ging hiermee aan de slag. Dat was nog best een zoektocht, want online lees je zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ondanks het omgooien van mijn voedingspatroon bleef mijn menstruatie uit. Daarom zocht ik uiteindelijk hulp bij een orthomoleculair therapeut. Samen keken we naar de oorzaak van mijn PCOS. Een EMB-test (Energetisch Morfologische Bloedtest) gaf daarbij heel veel inzicht. Ik reduceerde stress en ging supplementen slikken die specifiek bij mijn situatie pasten. Na een half jaar werd ik voor het eerst weer ongesteld. Mijn cyclus werd steeds regelmatiger en 5 maanden later raakte ik op de natuurlijke manier zwanger!

Er is dus echt veel mogelijk wanneer je met PCOS zwanger wilt worden zonder medisch traject. Maar: geef het wel de tijd. Er is geen quick fix. Je lichaam moet herstellen en dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Ook is het handig om te weten waar voor jou de oorzaak van PCOS ligt, zodat je weet aan welke knoppen je moet draaien. Het is geen kwestie van ‘one size fits all‘. Er zijn wel dingen die in zijn algemeenheid goed werken, waaronder het zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en weinig stress. Maar dat is niet altijd voldoende. Ik raad je dus echt aan om in deze gevallen hulp te zoeken van een professional, bijv. een orthomoleculair adviseur. Die kan heel gericht samen met jou naar het totaalplaatje kijken, de oorzaak achterhalen en gericht advies geven.


Lees ook: PCOS Voeding: 5 tips voor een gezond PCOS dieet


3. Heeft het zin om naast een medisch traject ook natuurlijk je PCOS aan te pakken?

Absoluut! Hoe gezonder je bent, hoe ontvankelijker je lichaam is voor een baby. Als je naast een medisch traject dus ook op de natuurlijke manier aan de slag gaat met voeding en leefstijl, zal dit ook een positief effect hebben op je kansen in het ziekenhuistraject.

Wees lief voor jezelf en vooral niet te streng

Misschien wel het allerbelangrijkste, maar ook het allermoeilijkste: probeer positief te blijven. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PCOS gemiddeld evenveel kinderen krijgen als vrouwen zonder PCOS? Houd je daaraan vast, als het nog niet is gelukt. De meeste vrouwen met PCOS zien hun kinderwens gewoon in vervulling gaan!

In de tussentijd: wees lief voor jezelf en vooral niet te streng. Maak je leven zo leuk mogelijk. Plan echt tijd voor dingen die je blij maken. Ik ben bijvoorbeeld weer zanglessen gaan nemen omdat ik dat vroeger heel leuk vond, maar al jaren niet meer had gedaan. Iedere week kwam ik er weer happy vandaan! Maar misschien word jij wel blij van tekenen, vaker met vriendinnen afspreken, of juist vaker lekker thuis een goed boek lezen of de natuur in. Maak hier ruimte voor! Zet niet alles on hold voor een kinderwens. Ben je niet happy in je baan? Kijk dan naar wat wél bij je past. Als je je leven in de tussentijd zo leuk mogelijk maakt, ben je veel relaxter en blijer, wat je lijf ook weer ontvankelijker maakt voor een baby.

Meer lezen over PCOS?

Heb je vragen over PCOS of wil je graaf jouw ervaring delen over een van de twee trajecten? Laat een berichtje achter in de comments.


HealthEve Eveline PCOS | Feminien expert

Wil jij persoonlijke begeleiding bij jouw PCOS? Eveline van Health Eve is PCOS ervaringsdeskundige en orthomoleculair adviseur. Door middel van lifestyle coaching, EMB-testen, voedingstrajecten en online advies begeleidt zij vrouwen om (ook op een natuurlijke manier) hun PCOS-klachten te laten verdwijnen.


Tags: cyclus, insulineresistentie, moederschap, PCOS, zwangerschap

Vergelijkbare Artikelen

door
Eveline van HealthEve is PCOS ervaringsdeskundige en orthomoleculair adviseur. Door middel van lifestyle coaching, voedingstrajecten en online advies begeleidt Eveline vrouwen om ook op een natuurlijke manier hun PCOS-klachten te laten verdwijnen.
Alles wat je wil weten over vaginale afscheiding, geuren en kleuren De Feminien Moederdag Cadeau Gids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *